Friday, January 6, 2012

Kodak se pregateste de faliment

Stiti care-i, intr-un fel, paradoxul? Desi putini stiu, aparatul foto digital a fost inventat de catre.. Kodak, prin 1976, daca nu ma insel, si tot Kodak a fost prima firma care a lansat pe piata primul aparat foto digital, in comert, pentru publicul larg, in 1990.
Si tocmai fotografia digitala, creatia firmei Kodak, a si "ucis-o", ca sa zic asa.
Kodak, desi si acum produce camere foto digitale de calitate, din pacate n-a reusit sa se adapteze suficient de mult ca sa supravietuiasca. Eu personal am un aparat foto (digital, logic) Kodak de vreo 4 ani, l-am "forjat" la greu (sunt un fotograf inrait) si merge si azi impecabil, fara nici o problema. In timp ce inainte de Kodak, Nikon-ul ce l-am avut m-a lasat balta dupa doi ani (iar la atelier a zis ca e mai scup sa-l repare decat unul nou), iar un amic care si-a luat Sony e nemultumit de pozele facute cu el comparativ cu pozele ce le fac eu cu Kodak.
Desi produsele lor sunt de calitate, Kodak n-a reusit sa se adapteze noilor realitati. Chiar citeam undeva ca in ultimii ani, desi a dat afara multi dintre angajati, beneficiile pentru salariati au ramas la fel (adica f mari), ca in vremnurile bune, plus ca mai are de sustinut un fond de pensii de vreo 200 milioane de dolari anual. Managementul in general s-a comportat precum cel obisnuit la marile corporatii (salarii imense, avioane private, etc.), dar fara a fi un management care sa fie de fapt in stare sa faca ceva pentru viitorul firmei.
Kodak a fost o companie mare, iar care atunci cand a ajuns mica a continuat sa se comporte ca si una mare.
Cu o conducere competenta, agresiva si inovatoare, cu portofoliu de brevete de valoare ce le are, cu numele ce il are, ar putea "reinvia", sau cum se spune acum, "s-ar putea reinventa". Dar eu nu cred ca va reusi: din pacate managerii care sa fie in stare sa "reinvie" Kodak-ul se numara pe degete. Ar avea nevoie de un Steve Jobs, ori astia sunt foarte, foarte rari!

Vrei sa fii la curent cu articolele publicate ? ABONEAZA-TE ACUM ! Nu te costa nimic

comments

0 Responses to "Kodak se pregateste de faliment"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...