Thursday, April 28, 2011

Antreprenoriat in Romania vs SUA

In Romania nu se pot face afaceri la fel de usor ca in SUA.
Si asta din mai multe motive. In primul rand in Romania nu poti face afaceri daca te bazezi pe reguli, pe legi, pe respectarea unor standarde. In Romania nu se respecta nici macar standardele internationale in unele domenii (Cate situri web respecta de exemplu recomandarile World Wide Web Consortium iar la verificarea cu validatorul lor sa nu apara nici o eroare?).
Legislatia din Romania este in general destul de proasta, destul de teoretica si neaplicabila, unele legi parca sunt facute pentru a nu putea fi respectate, altele nu sunt respectate nici macar de catre institutiile statului si totusi nimeni nu pateste nimic.
Asa ca in Romania daca ai pile, cunostinte si relatii poti face afaceri, daca nu, nu prea poti suplini aceste calitati care te pot ajuta sa ocolesti legea cu alte calitati.
In Romania nu exista o piata atat de larga si cu cumparatori atat de bogati ca cea din SUA.
Poti face afaceri, hai sa spunem ca pana la urma reusesti sa te strecori prin hatisul birocratic, dar pornind de la acelasi nivel ca un investitor din SUA, sansele de reusita sunt mai reduse.
Iar asta se vede din rezultatele firmelor existente in Romania acum... destul de multe firme si PFA-uri, asociatii, fundatii care au si activitate economica, dar cu rezultate in general slabe (productivitatea muncii, cifra de afaceri, profituri inregistrate).
Este OK si sa faci afaceri pe cont propriu, sa fi liber, sa nu depinzi de sefi, dar este mai dificil, iar scopul fiecaruia in viata nu este sa ii fie cat mai dificil, ci cat mai usor, or asta este ceva foarte normal.

Vrei sa fii la curent cu articolele publicate ? ABONEAZA-TE ACUM ! Nu te costa nimic

comments

0 Responses to "Antreprenoriat in Romania vs SUA"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...